Baptista Művészeti Napok 2021 – Nyitott Ajtó

Baptista Művészeti Napok – Nyitott Ajtó című kiállítás Miskolcon

Intézményünk, a Miskolci Nyitott Ajtó Baptista Általános Iskola és Óvoda is csatlakozott az idén hatodik alkalommal megrendezésre kerülő Baptista Művészeti Napok országos rendezvénysorozathoz.

„A Baptista Művészeti Napok rendezvénysorozat célja, hogy a baptista közösség művészeti ereje minél több helyen mutatkozhasson meg, hogy a baptista művészek megismerkedjenek egymással, és hogy a gyülekezetek, az intézmények (egyház, iskolák…) és a társadalom közötti kapcsolatok erősödjenek a művészetek missziós ereje által.”

Ennek szellemében tartottuk meg 2021. november 25-én az iskolánkban megrendezett művészeti kiállítás megnyitóját. Ennek a kiállításnak a különlegessége és ereje is egyben, hogy a legkisebbektől a legnagyobbakig, vagyis a kis óvodásoktól a tanár nénikig mindenki kiállíthatta műveit, készüljenek azok bármilyen technikával, mindenki megmutathatta magát.

Művész tanár kolléganőim szavait idézem:

„Ha egy felnőtt meglát egy csapat gyereket, amint nagy kedvvel tékozolják a papírt, mindjárt a művészi tehetségre gondol. De aki a világra szóló művészi alkotást keresi, az tévúton jár, mert maga a rajzolás, a nyirbálás, a festés a lényeg, és nem a végeredmény. Miközben kenik a festéket, ragasztgatnak, s kopik a filc, megtelnek békével, nyugalommal, s azzal a jó érzéssel, hogy most ők is képesek valami szépet, jót készíteni. S ez, a személyiségüket formáló élmény mindennél fontosabb.”

„Nagyon örülök, hogy megmutathatunk egy pici kis szeletet abból a csodából, amit a mi gyerekeink nap mint nap alkotnak. Mindannyian tudjuk, mitől jó egy iskola. Szeretnénk olyan légkört teremteni a gyerekek számára, ahol megtapasztalhatják a közösen végzett alkotás örömét, a felfedezések izgalmát, hiszen sokféle technikát kipróbálhatnak.

A nap nagy részét itt, a második otthonunkban töltjük, ezért is fontos, hogy olyan közegben legyenek a gyerekek, ami szinte teljesen az ő ötleteik alapján valósult meg.

Ez nekik is motivációt jelent. Talán szokatlan, hogy a falra festhettek a gyerekek, nem papírra vagy vászonra. Igazi kis mesevilág kerekedett ki a 2. és 3. osztály keze nyomán.”

A megnyitón sok szülő is részt vett, ők is kíváncsiak voltak gyermekeik s az őket tanító pedagógusok munkájára. Örömünkre szolgált, hogy megmutathattuk, milyen sok értékkel tudjuk gazdagítani tanítványaink életét a művészet ereje által. A folyosón kiállított részlegeken végighaladva gyönyörködhettünk a gyerekek által kipróbált és bemutatott sok technikában (festés, szövés, ragasztás, batik stb.). A papír batik alkotásokon madarakat, vadkacsát és néhány meseszép házat láthattunk. A szövés alapjait tanulva az első lépesekként papírszövéssel készült alkotásokban gyönyörködhettünk. Festettek a gyerekek faliképet, fákat, házakat, virágokat is a falra.

Miközben csodáltuk a különböző képzőművészeti technikákat, bekapcsolódtak a művészet egyéb ágai is érzékszerveink gyönyörködtetésébe. A citerazene jó hangulatot hozott a ködös novemberi délutánba, a tánccsoport kecses mozgása szintén nagy tetszést aratott. De nem maradt ki a költészet sem Reményik Sándor Templom és iskola című versével.

A kiállításon az NTP-MŰV-20-as komplex tehetséggondozó programba bevont gyermekeink is bemutatták alkotásaikat. A képek illusztrációi egy mesekönyvnek, melyet a 4. osztályosok készítettek a MeseVilágunk barátainkkal, a bogarakkal című pályázat keretében, és amely 200 példányban jelent meg éppen a kiállítás hetében. A gyönyörű rajzokkal illusztrált könyvben egy madárka mesél egy egész álló héten keresztül mindennap. Az alkotások és a történetek örömről, barátságról, testvéri szeretetről, egymás megbecsüléséről, gyógyulásról, az erdő állatairól, növényeiről szólnak. A mesék szintén a diákok fantáziájának szülöttei. A képeken megjelenik ez a csodálatos mesevilág.

A kiállítás csütörtöki napra esett, így a csütörtöki mesét olvasták fel a gyerekek a kedves vendégeknek.

Bízunk benne, hogy jövőre is tudunk csatlakozni a rendezvényhez!

Molnárné Kertész Ildikó intézményvezető