Baptista Művészeti Napok 2021 – A Comenius-csoport kiállítása

A Comenius-alkotócsoport kiállításán a nyári csetényi művészeti tábor ideje alatt készült képek, művek kerültek kiállításra. A Jelen Baptista Gyülekezet remek helyszínt biztosított a tárlat megrendezésére. A megnyitón Tőtős János lelkipásztor köszöntötte a vendégeket, Tőtős Márk dicsőítő énekekkel örvendeztetett, illetve saját szerzeményei közül megzenésített versekkel ajándékozta meg a jelenlévőket. Mikes Balázs igei gondolatokat osztott meg a művészet és misszió kapcsolatáról. Mikes Kriszta pedig Bognár Barnabás verseit olvasta fel. Szmutka Katalin festő, selyemfestő, az egyik kiállító művész, a nyári alkotóhéten gyűjtött élményeit osztotta meg egy bizonyságtételben. Az est moderátora Murányi-Kovács Anita, a tábor egyik szervezője volt.

A kiállítókról:

Afangide Beáta festő, a Bodrogi Baptista Oktatási Központ művésztanára, hitoktató. Szemlélődés és alkotás közben találkozik a Teremtővel. A hegy számára Isten jelenlétének szimbóluma. Három fiúgyermek édesanyja.

Antal Saci iparművész a MOME-n végzett porcelándizájnerként. Jelenleg az MBE kommunikációs osztályán dolgozik. Bár a közvetlen szakmájától eltávolodott, továbbra is vizuális kommunikációval foglalkozik.

Báhidszki Petra grafikusművész az MKE-n végzett. Szereti megfigyelni a természet változásait, a klímaváltozást, miközben a belsejében zajló történések is megihletik.

Bognár Barnabás Csetényben él, négy gyermeke van. Mérnöki és humán végzettséggel is rendelkezik. Pedagógusként dolgozik. Hosszabb szünet után ismét rávette magát az írásra – a csetényi Comenius-alkotóhétnek köszönhetően.

Háló Gyula életkutató, költő, emberpásztor. „A művészet látásmód, amely által az élet érthetőbbé és megélhetőbbé válik.”

Horváth László Adrián képzőművész, tanár grafikái, festményei kiállításokon és a blogján tekinthetők meg. Munkái mellé rendszeresen készít részletes leírásokat.

Kasza Julianna a MOME-n végzett grafikus. Főként filmek kellékeinek, díszleteinek grafikai részeit készíti, emellett illusztrál.

Kiss Virág (2D animátor) 2010-ben végzett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció szakán. Diplomafilmje, a Változás különdíjat kapott a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon 2011-ben, és több nemzetközi filmfesztiválon is szerepelt.

Mórocz Viktor festőművész, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán mestere Tolvaly Ernő volt. Grafikával, fotóval és festészettel kísérletezik. Három gyermek édesapja.

Szmutka Katalin festő, selyemfestő. Hitvallása: „Egy csodálatos Alkotó tett azzá, ami ma vagyok. Ő a legnagyobb példaképem.”

Zboray Eszter alkalmazott grafikus, eredetileg festőnek készült, de ma már nem bánja, hogy olyan szakmája van, amiből meg is tud élni.

Zeikfalvi Anna grafikusművész, tanár, pályája során rajz és vizuális művészet tárgyakat oktatott. Tanítványai, köztük Szmutka Katalin és Kiss Virág is sorra nyertek rangos pályázatokon. 2007-ben Bács megye Művészeti Díja elismerésben részesült.

A megnyitót követően felhőtlen beszélgetés következett az alkotók és vendégeik között tea, kávé és sütemények kíséretében.

A megnyitóról készült felvétel a Jelen Baptista Gyülekezet YouTube-csatornáján megtekinthető.

Comenius Ház