Baptista Művészeti Napok 2021 – Afangide Beáta és tanítványainak kiállítása

Október 21. és november 28. között került megrendezésre a Bodrogi Baptista Oktatási Központban Afangide Beáta művésztanár és tanítványainak közös kiállítása. Erről az eseményről szól a tanárnő írása.

Gondolatok a Baptista Művészeti Napok keretében megrendezett

 Mester és tanítvány című kiállításhoz

Martin Buber teológus-filozófus etikai szemléletének középpontjában az emberi kapcsolatok állnak. Kezdetben volt a kapcsolat. A kapcsolat a valódi élet bölcsője. Az „Én-Te” típusú kapcsolatban úgy tekinthetünk egymásra, mint önmagunkra, mint Isten képére és hasonlatosságára teremtett lényekre. Az ilyen kapcsolatokban értéknek tekintjük a másikat, nem pedig saját céljaink megvalósítása érdekében felhasználható eszköznek.

Azt gondolom, az életünk során az emberi, szeretetteljes (vizuális) kapcsolatok megélése jelenthetik számunkra azt, hogy nem vagyunk egyedül. A Mester és tanítvány című kiállítás megszervezésével a célom nem volt más, mint a szakma, képzőművészet igényes megjelenítése, valamint a tanítványaimmal való együtt gondolkodás kifejezése. Kifejeztük gondolatainkat a világról és önmagunkról. Őszintén, ki-ki a sajátos, számára leginkább megfelelő technika alkalmazásával mutatta be azt a képi világot, ami leginkább foglalkoztatja. Nyilvánvaló, ehhez szükséges volt megteremteni azt a közeget, ahol szabadon, megfelelő keretek között a teljes elfogadás és befogadás közegében érezhették magukat a diákok. Legyen az kisdiák, 1. osztályos vagy éppen 8. osztályos. Igyekeztem a gyermekkori sajátosságokat figyelembe venni, a feladatokat, technikákat kinek-kinek az egyéniségére szabni.

A kiállítás megrendezéséhez személyes érdekeltség fűzte a gyermekeket. Rendkívül büszkén mutogatták egymásnak az alkotásokat. Sőt! A képek elrendezésében is saját ötlettel jöttek, amit nagy lendülettel meg is valósítottak. A megnyitón közreműködtek a Zeneiskola növendékei. A látogatók pedig a szülők, meghívott vendégek voltak. Azóta több közösségi oldalra is felkerültek a képek.

A kiállítás képeit fényképezte: Afangide Beáta, 2021. 10. 21.