Változások – Comenius-alkotóhét Csetényben

A Bakony „ölében” elhelyezkedő Csetény község volt az otthona az idei Comenius Művészeti Alkotóhétnek. A harmadszorra megrendezésre került alkotótáborban ezúttal 20 képzőművész és irodalmár dolgozott négy napon át, hogy a szombati záró kiállításon megmutathassa a hely és a téma ihlette gondolatait, benyomásait és érzéseit rajzban, festményben, szoborban, fényképen, versben vagy másféle alkotásban. A héten elsősorban olyan felnőttkorú alkotók vettek részt, akik valamilyen művészeti oktatási intézményben tanítanak/tanultak/tanulnak, vagy hosszabb ideje kiállítanak, publikálnak.

Alkotóhely

Augusztus első napjai enyhülést hoztak a hőségben, ami a hely földrajzi szépségeivel és a csetényi Holitscher-kastély szellemiségével kiegészülve segítette az alkotásban való elmélyülést a művészek számára. A hét témája a Változások volt. A tábor vezetője, Háló Gyula kommunikációs vezető tavasszal a változásokról szóló írásában a következő sorokkal inspirálta a részvevőket a nyári találkozásra: „Mi is másképp látjuk a világot, a világ is másképp lát minket. Mi is meg a világ is változik. Az élő is és az élettelen is. Érdekelnek a saját változásaim és másoké is, meg a világé. Most épp a kertemet nézem: a fehér tombolású cseresznyefánkat, a mogyoróbokrunk ágain feszülve viháncoló rügyeket, a fűben terjedő egyszerű százszorszépeket, a huncutul gilisztákkal játszó rigókat, a dughagyma leselkedő hajtását. Aztán észreveszem az évek útján rozsdásodó kapupánt varázslatos textúráját, a kerítés betonját átfestő mohát, a kocsibejárónk kavicsainak hívogatását, hogy keresek köztük, mint gyerekkoromban. Mind-mind, mint egy folyamatos dráma, a szemünk előtt zajlik. És ha rögzítem ezeket a változásokat írásban, képben, zenében, attól megállíthatom?” (Háló Gyula)

Holitscher-kastély

A feladat tehát a változások rögzítése és megmutatása volt a művészet különböző eszközeivel.

Az együtt alkotás egyik nagy kihívása az alkotók közösséggé kovácsolása. A táborozók a közös térben való alkotómunka és a közös étkezések mellett részt vettek a reggelit követő igei gondolatokon, többen kirándulásokon és túrákon bővítették az inspiráló környezet lehetőségeit, esténként pedig beszélgetésekkel, játékokkal zárták a napot.

Az alkotóhét tematikájának egyik fontos célkitűzése volt a Csetényben élő emberekkel való ismerkedés és kapcsolattartás, aminek következtében a szombat esti kiállításra többen is eljöttek az egyébként nyitott, befogadó, érdeklődő és vendégszerető csetényi emberek közül. A kiállítást Nagy Attila, Csetény község polgármestere, és Háló Gyula, az alkotóhét vezetője nyitották meg. A képzőművészeti alkotások mellett versek is születtek a héten, amelyek közül néhány a kiállítás megnyitóján elhangzott zenei aláfestés kíséretében. A pogácsáról és az üdítőitalokról pedig egy nagylelkű helyi vállalkozó gondoskodott.

Meghívó a kiállításra

Murányi-Kovács Anita