Baptista művészeti díjazottak 2018

Mező Misi – 2018 Baptista Művésze

2018 Baptista Művésze díjban részesült Mező Misi énekes, zenész, a Baptista Szeretetszolgálat jószolgálati nagykövete, a Magna Cum Laude együttes frontembere.

Gyulán született 1978. augusztus 1-én. A Békés megyei Dobozon nőtt fel egy négygyermekes családban. 16 éves korában hagyta el szülei házát, és kezdett önálló életet. Középiskolás korában a Három Amigo zenekarban zenélt. 1998-tól a La Bamba énekese, 1999-től a Magna Cum Laude együttes énekese. 2007-ben Fonogram díjjal tüntették ki, amikor a Minden állomás című albumuk elnyerte az „Év hazai popalbuma” kategória díját. A Magna Cum Laude együttes eddig megjelent nyolc albumából kettő aranylemez és egy platinalemez lett. Köztük a „Hangolj át” (2003), a „Minden állomás” (2006), a „999”, a „Jubileum” (2009), a „Belső égés” (2011) és a „Köszönet” (2014). A Magna Cum Laude legsikeresebb dalai: Te légy most, Vidéki sanzon, Minden állomás, Visszhang, Színezd újra.

Mező Misi gyermekkora óta istenhívőnek vallja magát, de személyes kapcsolatba Istennel egy fájdalmas életszakaszban jutott, amikor édesanyja meghalt. A gyász feldolgozásához szüksége volt Isten segítségére. Egy vele készült interjúban mondta a következőket:

„Az ember, ahogy öregszik és halad előre, olykor visszatekint a múltba, hogy mik voltak azok az értékek, amelyeket még nagyapáitól, nagyanyáitól tanult. Fontos, hogy ki mit hoz magával otthonról, meghatározza az egész életünket, létezésünket.”

Mező Misi a Baptista Teológiai Akadémián diplomázott. Teológiai tanulmányait azért kezdte el, mert megtért keresztény emberként úgy gondolta, kötelessége minél többet megtudni Istenről és az örömhírről. Azt, hogy a megszerzett tudással mit kezd, majd Isten dönti el. 2010-ben kötött házasságában három gyermeke született.

Gyakran lép fel baptista rendezvényeken, iskolákban. Jó és követendő példát tud felmutatni különösen a hátrányos helyzetből induló fiatalok előtt mind tehetséggondozás, mind hit tekintetében. Több évtizedes kiemelkedő hazai énekes és dalszerzői munkássága, a közönséggel való pozitív kapcsolata, valamint az evangélium terjesztésében vállalt bátor bizonyságtevő szolgálata elismeréseként Mező Misi énekesnek a Magyarországi Baptista Egyház vezetése a 2018 Baptista Művésze díjat adományozta. A díjat átadta Papp János, a Magyarországi Baptista Egyház elnöke.

Dósa Csenge – 2018 Fiatal Baptista Művésze

Dósa Csenge a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója, ötéves korában kezdett hegedülni az érdi zeneiskolában. 11 éves korától Budapesten tanul, a Tóth Aladár Zeneiskolában Ácsné Szily Éva, majd a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában Petőfi Erika lett a tanára. A Zeneakadémián Kokas Katalin, illetve Perényi Eszter növendéke. Nyolcéves kora óta vesz részt hegedűversenyeken.

A Bartók Béla Országos Hegedűduó Versenyen 1. díjat és EduArt különdíjat kapott 2008-ban.

A Budapesti Rados Hegedűversenyen 2011-ben és 2012-ben kétszer nyert arany díjat, másodszor kiemelt 1. díjat és a Kaposfeszt különdíját is elnyerte.

A Dolny-Kubinban megrendezett Talents for Europe Nemzetközi Vonósversenyen 2012-ben és 2014-ben két ízben III. díjat nyert, 2018-ban pedig II. díjat.

2015-ben II. díjat kapott a Campociaro nemzetközi versenyen Szicíliában.

Pályázatok és ösztöndíjak segítségével rendszeresen részt vesz hazai és külföldi mesterkurzusokon. Sok szakmai kiválóságtól volt alkalma tanulni, köztük: Giovanni Guzzo, Kelemen Barnabás és Konrád György. Fellépett többek között a MŰPA, a Régi Zeneakadémia, a Vigadó hangversenytermeiben, a Szépművészeti Múzeumban, a Nemzeti Színházban, a BMC-ben, a Kaposvári Nemzetközi Kamarafesztiválon és a Fesztiválakadémián mint meghívott fiatal művész. 2017-ben teljes ösztöndíjjal felvételt nyert Glasgow-ba a Royal Conservatory of Scotlandra (bár végül nem élt ezzel a lehetőséggel). Fontos elkötelezettséget jelent számára a „Kökény vonósnégyes”, melynek mestere Rolla János.

A négygyermekes családban felnőtt Csenge a Wesselényi Utcai Baptista Gyülekezet tagja, ahol részt vesz a zenei szolgálatban és a lánykör vezetésében. Hálás Istennek az eddigi életéért, és bár sok még számára a nyitott kérdés, bízik abban, hogy ezután is Isten vezeti majd az úton. Szülei példamutató életét látva bizonyosodott meg arról, hogy Istennel kapcsolatban lenni olyan teljes életet garantál, amilyet ő is szeretne. A Szigetközben járt, amikor tanítások, dicsőítések és csoportos imádságok elvezették odáig, hogy megértette a kereszthalál jelentőségét, és el tudta fogadni a megváltás ajándékát. Tudta, hogy Istennek terve van vele. Ezekben a napokban hozta azt a komoly, tudatos döntését, amit a megtérésének nevez. 

Dósa Csengének kimagasló zeneművészeti tanulmányai, munkássága és eredményei elismeréséül a Magyarországi Baptista Egyház vezetősége a 2018 Fiatal Baptista Művésze díjat adományozta. A díjat Papp János egyházelnök adta át.