Baptista művészeti díjazottak 2016

Az Év Baptista Művésze 2016-ban:

Pannonhalmi Zsuzsa Ferenczy Noémi-díjas magyar keramikus, érdemes művész, a Wartha Vince Kerámiaművészeti Alapítvány elnöke, a folyamatosan működő Hódmezővásárhelyi Nemzetközi Kerámia Központ vezetője. 1996 óta a Magyar Keramikusok Társaságának elnöke.

Pannonhalmi Zsuzsanna

Nagyszámú köztéri szobra, templomokat és imaházakat gazdagító munkái közismertek.

Bakonyvári M. Ágnes művészettörténész így jellemzi: „Pannonhalmi Zsuzsa valamennyi művével arra tesz kísérletet, hogy világképi igénnyel értelmezze a valóságot, az emberi életet. Ennek jegyében motívumvilágában érzékenyen reagál a legkisebb emberi közösséget jellemző szokásokra, hagyományokra, táji, tárgyi jelekre, de a világegyetem egészében érvényesülő törvényszerűségekre is. Érzékeny élményként közvetíti az emberi lét, tér és idő általi meghatározottságát. Ezért törekszik alkotásaival a tér értelmezésére, és készít a térképzésre, a tértagolásra, a térszervezésre alkalmas morális, illetve építészeti műveket. Ennek a törekvésnek jellegzetes megnyilvánulásaként gyakran találkozni munkáin az oszlop motívumával, vagy magának az oszlopnak önálló kompozícióként való megjelenítésével.”

Pannonhalmi Zsuzsannára jellemző az óriási technikai, régészeti, néprajzi, restaurátori, történelmi, művészettörténeti tudás, amely beépül művészeti munkájába, és jelentősen gazdagítja azt.

Több évtizedes kiemelkedő alkotói, valamint hazai és nemzetközi oktatói munkásságának elismeréseként a Magyarországi Baptista Egyház vezetősége Pannonhalmi Zsuzsannának adományozta a 2016 Baptista Művésze díjat.

Az Év Fiatal Baptista Művésze 2016-ban:

Tóka Ágoston orgonaművész.

Tóka Ágoston

Tóka Ágoston kitüntetéses minősítéssel szerzett orgonaművészi diplomát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. Egyetemi tanulmányai alatt több nemzetközi megmérettetésen szerepelt eredményesen: 2011 szeptemberében harmadik díjat nyert a rangos weimari Bach–Liszt Nemzetközi Orgonaversenyen, valamint két alkalommal döntőbe jutott és elismerő oklevelet kapott a Kitzbühelben (Ausztria) megrendezett Franz Schmidt Nemzetközi Orgonaversenyen. 2012-ben Köztársasági Ösztöndíjat, 2013-ban Junior Prima díjat kapott. Több mesterkurzuson vett részt világhírű professzorok vezetésével. Németországban, Franciaországban, Hollandiában és az Amerikai Egyesült Államokban is járt tanulmányúton. 2010 óta a neves orgonaművész, Beharka Pál utódaként az Újpesti Baptista Gyülekezet orgonistája és a Baptista Központi Énekkar korrepetitora. Rendszeresen fellép szólistaként, orgona- és zongorakísérőként, valamint barokk zenei együttesekben continuójátékosként. Zeneművészeti eredményeinek elismeréseként a Magyarországi Baptista Egyház vezetősége neki adományozta az Év Fiatal Baptista Művésze díjat.