Baptista Művészeti Napok 2020 – MABIM DICS

A Magyarországi Baptista Ifjúsági Misszió dicsőítő csapata, a MABIM DICS „Te vezetsz” engem című énekének videófelvételét ajánlotta fel a BMN 2020 programjainak gazdagításához. Köszönjük nekik! Az alábbi írásban pedig Balázs André, a csapat vezetője mutatja be az együttes megalakulásának történetét, célkitűzéseit és elhívását.

            A MABIM dicsőítő csapata 2017 nyarán alakult egy ifjúsági tábor zenei szolgálata kapcsán, ám a fiatalok akkor még nem is sejtették, hogy a közös dicsőítés további hosszú távú lehetőségeket rejt majd magában. A formáció az ország különböző pontjairól, sőt még a határon túlra is átnyúlva gyűjtötte egybe a szolgálattevőket. Így egyrészt átfogó képet nyerhet az ország különféle helyszínein működő keresztény zenei életről, másrészt minél nagyobb közönséget megszólítva útravalót, bátorítást adhat a fiatalok számára a zenén, Isten dicséretén keresztül.     
Mint a legtöbb ifjúsági zenei együttes, úgy a MABIM dicsőítő csapata is olyan fiatalokból áll, akik a mindennapi kihívások, munka vagy tanulmányok mellett, mintegy kedvtelés gyanánt ragadnak hangszert vagy épp énekelnek. Ezért az együtt zenélés öröme számukra az egymástól való nagy távolság miatt legtöbbször csak a hosszasan szervezett próbák idejére korlátozódik, melyből ugyan nincs sok, de azt a keveset Isten bőségesen megáldja. Mindez a szolgálatok minőségében, a hallgatóság visszajelzéseiből és az Úr zenén keresztül történő munkálkodása révén válik szembetűnővé. Ezek a megtapasztalások mind arra hívták el a csapat tagjait, hogy energiáikat kicsit jobban, valamelyest komolyabban összpontosítsák a zenei szolgálatokra és missziójukra, mely legfőképpen az egyház fiataljainak Istenhez való vezetését, szolgálatra való bátorítását célozza meg. Ennek megvalósítása pedig egyértelművé vált számukra, hogy csakis minőségi tartalom révén, megfelelő platformokon elhangozva vezethet sikerre. Az „egynyári kaland” tehát a csapatot további együttműködésre sarkallta, mely során közös távlati tervek láttak napvilágot. Számos baptista ifjúsági táborban és konferencián, valamint ökumenikus rendezvényen hangzott a MABIM dicsőítő csapat jóvoltából az Úr dicsérete, valamint jó néhány videóklip és zenei feldolgozás is létrejött közös munkájuk nyomán, melyek szintén közvetlen eszközként szolgálhatnak ma is a fiatalok számára az Istennel való találkozásra, az evangélium megismerésére akár online formában is.      
A MABIM csapata orvosság gyanánt készítette most megjelenő albumát is Istentől ihletett, saját dalokkal és feldolgozásokkal, hogy küldetését betöltve vigaszt nyújthasson a megfáradt léleknek, elvégre megtapasztalhatjuk, hogy egészen furcsa időszakot élünk most világszerte. A vírus képében egy láthatatlan ellenség tartja sakkban az emberiséget, jelent komoly veszélyt mindenki számára. A betegség súlya most nemcsak azokat érinti, akiknek testi tünetekkel kell megküzdeniük, hanem a helyzet okozta lelki szorongás is könnyen rányomja bélyegét közérzetünkre, hangulatunkra. Valahogy semmi sem a régi, korlátokkal, szabályokkal találjuk szemben magunkat eddig talán soha nem tapasztalt módon. A közösségi kapcsolatápolás jelentősen nehéz és kockázatos időszakában, ebben a szokatlan, kilátástalannak tűnő helyzetben szeretne az együttes gyógyírt kínálni a zene lelket felüdítő hatásával, Isten méltó dicsőítésének erejével. (Balázs André)

Az csapat tagjai:

Balázs André – gitár és ének          
Bazsa Krisztián
 – szólógitár          
Koncsárd Balázs – gitár és ének      
Kupa György – szólógitár   
Lisztes Balázs – basszusgitár          
Martyin Máté – dob           
Timár Benjámin – billentyű                                                          
Tóth Kata – ének