Youdit

Demeter-Tóth Judit vagyok, de zenei munkáim nagy része a ‘Youdit’ név alatt fut, melyet azért hoztam létre, hogy összefogja az összes területet a zene iparon belül, melyben tevékenykedem.

A zene mindig az önkifejezésem legtermészetesebb formája volt. Zenén keresztül tudtam a legárnyaltabban és legkomplexebben reflektálni különböző témákra. 6 évesen kezdtem zongorázni, később a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában végeztem klarinét szakon. Az éneklés egész életemben végigkísért, számos népdalversenyen részt vettem, majd könnyűzenei formációkban is énekeltem. Ahogy jobban el kezdett érdekelni a könnyűzene sokszínűsége, Londonban folytattam tanulmányaimat a University of West London egyetemen, ahol könnyűzenei előadóművész és producer szakon szereztem diplomát (Popular Music Performance and Recording). Ez az időszak teljesen új lehetőségeket tárt fel előttem, teljesen beleszerettem a mozgóképhez való zeneszerzésbe, mert az egyetemi szakomnak szerves részét képezte a zeneszerzés, hangszerelés, valamint a kép és hang kapcsolatának folytonos elemzése, legalábbis engem ez a kérdés teljesen magával ragadott.

Megfigyeltem magamon, hogy nagyon vizuálisan közelítem meg a zeneszerzést (ami számomra teljesen természetes volt, de mint kiderült, ezzel nem mindenki van így). A hangokhoz színeket, hangulatokat és képi asszociációkat társítok, amely nagyon jól ki tud teljesedni, ha egy filmhez vagy animációhoz komponálok zenét. Szeretek különböző zenei stílusokkal, hangszereléssel kísérletezni és keverni az elektronikus hangzást az akusztikussal, valamint vokális szólamokkal.

Londonban a zeném hangzásvilágát úgy jellemezték, hogy „a fülbemászó, réteges énekszólamok, misztikus és kiterjedt hangszerelés, valamint az őszinte és aktuális dalszövegek egy bensőséges atmoszférát teremtenek az elektropop stílusban”. Ezt muszáj kiegészítenem azzal, hogy a magyar népzene a mai napig nagyon nagy hatással van a zeneírásomra, és kísérletezek magyar dalok írásával, illetve szeretek feldolgozni általam kedvelt magyar népdalokat vagy magyar verseket.

Ezek az apró részecskék folyamatosan formálják és alakítják a hangzásvilágomat. Fontosnak tartom, hogy mindig meg tudjak újulni és alázattal közelítsem meg a zeneszerzés folyamatosan változó világát.

Demeter-Tóth Judit írása