Változások és állandók – Kiállítás

Az állandóan változó időjárási körülmények okán szokatlan helyszínen, a Magyarországi Baptista Egyház mélygarázsában került megrendezésre a Comenius-csoport alkotóinak kiállítása július 25-én, szombaton. Az eredetileg szabadtérre tervezett kiállítás és vásár ennek ellenére mit sem veszített célkitűzéséből, nevezetesen abból, hogy lehetőséget teremtsen baptista művészeti értékeink bemutatására, támogatására, a művészek, alkotók, az egyház vezetése és az érdeklődő közönség kapcsolatának elmélyítésére.

Megnyitó

Idén a járvány okozta helyzet ugyan meghiúsította ennek az alkotói körnek az egyhetes tábori közös alkotás lehetőségét, mégis sikerült a művészeket távolról is inspirálni arra, hogy az idei témában – Változások és állandók – megfogalmazhassák gondolataikat. Tették ezt többféle módon is, festményben, rajzban, kerámiában, költeményben. A nap házigazdája és egyben szellemi megálmodója és létrehozója Háló Gyula költő, lelkipásztor volt. Köszöntő szavaiban kifejtette, hogy az alkotó folyamat célja az, hogy segítsen jobban meglátni és meghatározni, mi az, ami állandó, és mi az, ami stabil a folytonosan változó körülmények között zajló életünkben, világunkban. Az egyetlen létező állandó maga Jézus Krisztus. Papp János egyházelnök nyitóbeszédében elhangzott, hogy Isten az embert és a művészt különösképpen is teremtésre szólítja fel. Arra kér, hogy legyünk a teremtésben munkatársai.

Kinczel Dániel jazz-zongoraművész két improvizációban szólaltatta meg az állandóság és változás kapcsolatát, amelyhez a jazz műfaja kiemelkedően is tág teret adott.

Mikes Balázs teológus, grafikus művészettörténeti kiselőadásában egy Jézus arcát ábrázoló ikon különös nézőpontból való bemutatásával tette érdekfeszítővé a megnyitó perceit.

Az alkotókat Murányi-Kovács Anita kulturális munkatárs mutatta be a jelenlévőknek. A megnyitó ünnepélyes hangulatát a kiállítás megtekintésének kötetlen percei követték, majd egészen a zárásig óránként művészeti programok (minikoncertek, felolvasópercek) színesítették az eseményt. A büfében a VIK Baptista Iskola tanárai várták a vendégeket kiváló üdítőkkel és sós süteményekkel. (A megnyitóról és a programokról készült felvételek hamarosan láthatóak lesznek a Comenius Ház YouTube-csatornáján.)

Kiállítók voltak:
Afangide Beáta festő, művésztanár
Antal Saci iparművész
Bak Mária festő
Berkes Anna Csenge ceramic, keramikus
Bognár Barnabás költő
Dorogi Rita festő
Finta Míra Anna multimédia-művész
Háló Gyula költő
Horváth László Adrián festő, művésztanár
Karkóné Lukácsy Marianna festő
Kasza Julianna festő
Kupper Anna festő
Makaji Máté építészhallgató
Mórocz Viktor festőművész
Rab Beatrix festő
Schmöltz Margit író
Szmutka Katalin selyemfestő
Verebélyi Noémi festő
Zboray Eszter grafikus