Érted, amit látsz?

Érted, amit látsz? – Mikes Balázs írása

„A berdicsevi rabbi egyszer kiment a nagy piacra, és látta, milyen nagy a nyüzsgés,

és mindenki megszállottan hajszolja a pénzt. Fölmászott az egyik ház tetejére

és lekiabált a tömegnek: – Hé, emberek! Elfeledkeztetek az istenfélelemről.”[1]

Az Apostolok cselekedeteiből ismert etióp kincstárnok kereste Istent. Sőt időt és fáradságot nem kímélve útra kelt és Jeruzsálemben vásárolt egy Ézsaiás-tekercset, de mivel másik kultúrából érkezett, nem értette az összefüggéseket, érthetetlenek voltak számára a szimbólumok, nem voltak háttér-információi, ezért nem is fogta fel, hogyan kell értelmezni Ézsaiás próféta írását. Fülöp apostol tette számára érthetővé a Messiásról szóló próféciát. A magyarázat által az írás életre kelt és hatott.

Évezredeken át a világból annyit ismerhetett meg az ember, amennyit gyalogosan vagy lóháton ülve látott. A mai korban autóval, repülővel, sőt űrhajóval közlekedünk, a földön nincs leküzdhetetlen távolság, sem térben, sem időben, ami New Yorkban történik, szinte azonnal hír lesz a világ másik felén, és bárki számára elérhetővé válik. Elképesztő mennyiségű információ áramlik az agyunkon át, figyeljük a többieket, kommunikálunk, memorizálunk, tárolunk, mint egy számítógép.

A korunkban, a hétköznapi kommunikációban sokszor úgynevezett emotikonokat használunk érzelmeink kimutatására, többek között ez is hozzájárul ahhoz, hogy folyamatosan veszítjük el kapcsolatunkat korábbi kifejezésmódokkal, így nem csoda, hogy a néhány száz évvel ezelőtti festmények szimbólumai, a képeken látható alakok gesztusai, a tárgyak jelentéstartalmai a mai szemnek szinte titkosítva, kódolva vannak. Pedig rengetek izgalmas és fontos mondanivalót tartalmaznak. Ezért is tartom fontosnak dekódolni ezeket a régi festményeket, műalkotásokat.


Mikes Balázs vagyok, grafikus, teológus, Caravaggio lelkes híve. Néhány éve kezdtem el a „Megfestett evangélium” című előadás-sorozatomat. Elsősorban vallási témájú festményeken keresztül mutatom meg Jézus Krisztus szeretetét, kegyelmét, örömüzenetét. Mindezt úgy, hogy a néző a lehető legjobban megismerje és megértse az alkotóművészt és korát. Feltett szándékom, hogy olyan emberekhez is eljusson az evangélium üzenete, akik nem járnak templomokba, de a képzőművészet iránt fogékonyak. A festmények is prédikálhatnak!

[1] Martin Buber, Haszid történetek I.