Léptérkép

Képzőművész-hallgatóként alapvető elvárás minden adódó élethelyzetre és változásra kreatívan reflektálni, s mivel a második félév egyébként is minden egyetemista számára a tervezettől eltérően alakult, rengeteg karanténalkotás született ebben az időszakban. A Léptérkép projektet is valahol ilyennek tartom, azonban felveti a folytatás, a jövőbe tekintés lehetőségét is, hiszen folyamatosan bővülhet. Röviden egy olyan weboldalról van szó, amely egybegyűjti az elmúlt hónapokban készült mozgásperformance-aimat, és egy térképes interfészen keresztül engedi a befogadónak az önálló felfedezést.

A performance-ok a mozgás és tér kapcsolatával foglalkoznak. Valamennyire két csoportra oszthatók, az első fele az otthonom közvetlen tere körül (kert, lépcsőház stb.) készült, a második fele pedig már a városi térben, szűkebb keresztmetszetben, Pasaréten készült. Számomra a mozgás/performance médiuma a legotthonosabb műfaj az alkotásra. Kis korom óta táncolok, egyfajta meditációként gondolok rá. A karanténszituáció indokolta kíváncsiságomat a térrel való kapcsolódásra, úgy éreztem, elidegenedtem a várostól és az abban való közlekedéstől egyaránt. Az én válaszom erre a helyzetre ez a projekt, visszakapcsolódásra tett kísérlet. A teljes projekt- és koncepcióleírás megtalálható a mű weboldalán: https://mrafnt.gitlab.io/lepterkep/index.html.

Finta Anna Míra (multimédia-művész)

Jelenleg a Magyar Képzőművészeti Egyetem diákja intermédia szakos hallgatóként. Főként a fotó/videó és performance médiumaiban alkot.