Karanténban a SZÖG

Izgalmas kérdés, hogy vajon mit tudnak csinálni a zenei együttesek karantén idején?

Mi, a Szegedi Ökumenikus Gospel Kórus tagjai nagy izgalommal vártuk a tavaszt, hiszen csodás terveink voltak, például az Operaház felkért bennünket egy Bach(!)-performance-hoz énekelni két korált. Városi rendezvényeken léptünk volna fel a főtéren, valamint a színházban egy kórusünnep keretein belül. Egyeztetések folytak videóklip készítéséhez, és tízéves születésnapunkat is szeretnénk megünnepelni a már szokásos adventi jótékonysági koncertünk a Szegedi Újszülött Életmentő Alapítvány javára keretei között. Igaz, ez még távol van, de most minden terv bizonytalanná válik. Már gyermekként is ismertem ezt a mondást: a jakabi feltételek mellett („Ha az Úr akarja, és élünk”). Sokszor csak jólneveltségből mondjuk, most eljött az idő, hogy komolyan is gondoljuk…

Szóval, minden a tervek szerint megy, csak nem a mi terveink szerint.

Karanténba zárva az első hetekben az online tanítás bugyraiban próbáltam megismerni a különböző felületeket, amelyekkel az online zeneelméleti és szolfézsóráimat szórakoztatóvá és vonzóvá tehetem kb. 160 tanítványom számára, de mégis személyesre szabva.

Az első fellélegzés után – a visszajelzések alapján működik az online munka – látva a karanténvideókat a kevésbé elfoglalt otthon rekedt kórustagok kezdték felvetni, hogy mi is csináljunk egyet. Eleinte elhessegettem a gondolatot a sok elfoglaltságomra hivatkozva, aztán eszembe jutott egy énekünk, ami vidám, hálával teli, örömteljes, és már van is zenei alapunk hozzá – ez utóbbi egy olyan felfedezés volt, mint amikor a gardróbunkban megtalálunk váratlanul egy elfelejtett, de igen divatos ruhadarabot. Vagyis elérhetővé vált a tervünk.

Mindeközben és -mellett ilyen újra felfedezett videók voltak azok a koncertfelvételeink is, melyek először a Szegedi Baptista Gyülekezet húsvéti és úrvacsorai közvetítéseiben hangzottak fel, és amelyeket aztán a közösségi portálokon is közzétettünk. Hiszem, hogy ezekkel is tudtuk lélekben erősíteni azokat, akik szívesen néznek/hallgatnak bennünket.

Ezek a felvételek pedig segítenek tudatosítani bennünk, kórustagokban is, hogy nemsokára újra együtt énekelhetünk, valamint még jobban meg kellene becsülnünk a közös éneklés lehetőségét.

Visszatérve a karanténvideóhoz: a gospelesek nagyon megörültek a gondolatnak. A pozitív és lelkes fogadtatás után elindulhattak az előkészületek. Olyanokat is hívtunk, akik mostanában már nem tudnak velünk énekelni, mert már máshol élnek, más élethelyzetben vannak – de az online térben már ez sem akadály!

Rendkívül izgalmas időszak következett – megtanulni vagy feleleveníteni a saját szólamunkat, aztán felvenni videóval, mindezt határidőre elkészíteni. Nagyon vicces posztok születtek a kórus privát közösségi csoportjában. A munka igazán szórakoztató volt, és nagyon remélem, hogy hasznos is. Mindenesetre tényleg készült tavasszal egy videónk, még ha nem is az, amit terveztünk…

És hogyan éltük meg a videókészítést belülről? Álljon itt néhány gondolat a kórus tagjaitól!

Van-e valami, amit tanultál a karanténvideó kapcsán 2 magadról, a kóruséneklésről, a technikai hozzáértésedről/tanulékonyságodról?

  • A hangulat megragadása és átadása, ami szerintem kórussal együtt nagyon könnyen megy, otthon, egyedül (még ha felkészülésnek meg is hallgatsz egy régi koncertfelvételt) nagyon nehéz.
  • Én főleg azt, hogy ne halasszam az utolsó pillanatra, és ne legyek hulla fáradt, amikor éneklek.
  • Nagyon sokat segített, hogy már a szólamom fel volt énekelve, így könnyebben ment az éneklés. Saját magam jöttem rá a hibáimra. Érdekes érzés volt egy kamerának énekelni. 🙂
  • Nekem az volt a furcsa, hogy egyedül mennyivel pontosabbnak kell lennem, még jobban oda kell figyelnem a levegővételekre is, tartani a tempót stb. Nincs hibázási lehetőség, mert minden hallatszik és látszik. Emiatt többször újra kellett kezdenem, de jó volt ezt megtapasztalni. 😊
  • Hát én iszonyatosan izgultam, de belevágtam, úgymond „kiléptem a komfortzónámból”… Jó volt gyakorolni, mindennap énekelni… hiányzik a kórus nagyon… na és persze nem utolsósorban szolgálni és dicsérni az Urat! 😊
  • Együtt sokkal jobb énekelni! Is.
  • Egészen más otthon egyedül énekelni a kamerába. Mikor belefogtam, azt hittem, ez könnyen fog menni, de nem így volt. Tehát itt nem szabad hibázni, mert azt mindenki meglátja. Itt a legjobbat kell adnom magamból. Aztán a technikai felszerelésemnek is jónak kell lennie, csend a szobában, mindenkit kiküldtem a házból, legyen elég fény, jó a hang, telefon feltöltve, felállítva dobozra stb. 😲 De NAGYON nagy segítség volt a szólamom éneklése (a mankósávban).
  • A család segítsége nélkül nekem technikailag nem ment volna. És még tanulság: nagyon érzékeny dolog az éneklés. Csak akkor ment jól a felvétel, ha jó hangulat volt itthon. Amikor pár percre feszkó volt, nem tudtam énekelni.
  • Én arra jöttem rá, hogy mennyi jó hallású ember énekelne szívesen a világon, ha nem lenne negatív a családja, vagy nem kapott volna valamikor negatív beszólást.
  • És a végeredményt hallva: valószínűleg az emberek jósága és szeretete ugyanígy adódik össze a világon

Egy zenészcsoportban beidézték a tücsök és a hangya meséjét, amit személy szerint nem szeretek. Bár jó a vége, hiszen télen befogadják a tücsköt, és nem engedik a többiek éhen halni, de mindig arra gondolok, ha a zenészek nem lennének, sőt, ha a művészek nem lennének, akkor nagyon szürke és sötét lenne ez a világ. Ezen felül keresztény zenészekként segítünk a fájdalomban, elszigeteltségben eljuttatni zenénk és énekünk által a napfényt az emberekhez. Mindig is fontosnak tartottam, hogy a szorongók, félelemben élők életébe hozzunk világosságot és hálaadást, a hitehagyottaknak evangéliumot.

Ezért is szeretem és választottam ezt az éneket. Hátha reményt adhatunk a csüggedteknek közel és távol!

A hangszerelést, hangmérnöki munkát és videóvágást Somogyi Zsigmond vállalta el, aki egyre nagyobb rutinnal készíti a jobbnál jobb karanténvideókat! Köszönet neki is, de a kórus tagjainak is a lelkesedésükért, odaszánásukért, és persze a gyönyörű hangjukért! SDG!

Baloghné Kovács Magdolna

művészeti vezető, Szegedi Ökumenikus Gospel Kórus (SZÖG)