Ave Monet

Mórocz Viktor képzőművész kiállítása

AVE MONET

A kiállítás képei két témát jelenítenek meg, a tavat: a víz tükröződését, tavirózsákat, vízi liliomokat; és a mezőt: a rét hullámzását, pipacsokat és vadvirágokat.
A két téma egy sorozat, mely egyetemista éveimben készült szándékosan sorozatnak, egy évet átölelő feladatként impresszionista hangulatban. A stílus megválasztása, a képek mérete és száma is a tervezet részét képezték.
A feladaton túl a vízi és a szántóföldi világ közel áll hozzám, szeretem a csendjét vagy épp muzsikáját, a vibráló fényeket, kavargó színeket, nemes egyszerűségét és halkan suttogó, időtlen eleganciáját.
A sorozat tóképei szinte egytől egyig a tapolcai Malom-tóból merítenek ihletet, míg a mező világa a Balatonszemest körülölelő határt mutatja be.
Monet és az impresszionizmus kora rég lejárt, de nyomot hagyott és rohanó, egyre közömbösebb világunkban is megmutatja értékét, mert a levegőt, a nyugalmat és a szabadot közvetíti, melyből mintha egyre kevesebb volna! Ma is aktuális és hiánycikk!
Az élet apró csodái most is megfigyelhetőek ugyan, csak lassítanunk, s nem csak néznünk, látnunk is kellene olykor!
Ajánlom kiállításomat mindazoknak, akik kicsit kikapcsolódni szeretnének, egy-egy percre megállni és tücsökzenét vagy békakuruttyolást, madárdalt és szellősusogást hallgatni – belső fülükben!
Akinek ugyanis van ilyen hangalbum a fejében, felidézheti a képek láttán, akiknek nincs, itt az idő kifeküdni egy plédre a rét közepén, vagy meglesni a hajnalt valahol a tóparton! És gyűjtögetni, gazdagodni, azután továbbmesélni!
Kiállításommal emléket is kívánok állítani Monet mellett egy másik nagy mesternek, kinek szintúgy szíve csücske volt az impresszionizmus.
Tolvaly Ernő – ki tanárom volt, az ő feladata révén született az AVE MONET címet viselő sorozat, és aki 2008 végén váratlanul elhunyt.

Tisztelettel adózom emlékének!

Mórocz Viktor képzőművész kiállítása Balatonlellén volt megtekinthető 2020. március 10-ig.