A Kisújszállási Baptista Alapfokú Művészeti Iskola koncertje a Vigadóban

2019. november 13-án negyedik alkalommal szerveztük meg a Baptista Szeretetszolgálat fenntartásában működő kisújszállási intézmények és a Kisújszállási Baptista Gyülekezet közös programját. Örömmel töltött el bennünket, hogy vendégeink között köszönthettük Murányi-Kovács Anitát, a Comenius Ház munkatársát, valamint Háló Gyulát, a Magyarországi Baptista Egyház kommunikációs vezetőjét, aki a rendezvény előestéjén Bizalom mégis című verseskötetét mutatta be a Baptista Alapfokú Művészeti Iskolában.

Elsőként Szász Veronika, a Baptista Szeretetszolgálat területi oktatási igazgató asszonya köszöntötte a közönséget, majd az előadást a Petőfi Óvoda csoportjának Őszi színek című műsora nyitotta meg. A NABOK Illéssy Sándor Szakgimnázium és Szakközépiskola Tagintézmény tanulóinak „Hitért könyörgök…” – „útkeresés” gyermekszemmel című irodalmi összeállítása olyan témát dolgozott fel, mely napjainkban is aktuális. Az elhangzott verseket és idézeteket Keserűné Ébner Tünde tanárnő fűzte össze egy gondolattá. A kisebb korosztályt képviselve Péter Petra a Biblia alapján a Jelenések könyvéből adott elő egy részletet.

Tiszta gyermekhangok csengése töltötte be a termet, amikor a művészeti iskola kiskórusa Jeremiah Clarke „Jertek, áldjuk Istent” című énekét adta elő Soós Pálné tanárnő vezényletével. A NABOK Kossuth Lajos Általános Iskola és Kollégium Tagintézmény énekkara két zeneművet énekelt „Amazing Grace” (régi skót dallam) és Michael & Stromie Omartian: „Áldjuk Istenünk, az Úr nevét” címmel. Közreműködött a Kisújszállási Baptista Gyülekezet zenekara, a kórust Janó Valéria tanárnő vezette.

Mindannyiunk számára különleges élményt nyújtott, hogy a Comenius Ház munkatársai is színpadra léptek ezen az estén. Háló Gyula tolmácsolásában Dsida Jenő „Kezemben tartom a szívedet” és Kosztolányi Dezső „Tanár az én apám” című versek hangzottak el. Murányi-Kovács Anita és Szász Veronika pedig gyönyörű Mendelssohn-dallamokkal ajándékozta meg a közönséget.

A koncerten a könnyedebb műfaj is szerepet kapott a zenei művek sorában. Casting Crowns „Who am I” kezdetű dalát Bögösné Szász Edit adta elő a Baptista Alapfokú Művészeti Iskola tanárainak kíséretével. Gitáron közreműködött Bögös Jenő lelkipásztor. A vokális darabok mellett hangszeres művek is megszólaltak az est folyamán. Különleges hangulata volt G. F. Händel g-moll szonatájának, melyet Kepesné Bögös Gabriella Hanna és egykori tanára, Papp László adtak elő Kepes Iván zongorakíséretével.

A program részeként a Vigadó Kulturális Központ előcsarnokában Kiss Anita tanárnő összeállításában a művészeti iskola képzőművészet tanszakának kiállítását láthatták az érdeklődők.

Az előadásra visszatekintve a következő gondolatok fogalmazódtak meg bennünk: minden művészeti előadás vagy alkotás valamilyen módon hat az emberi érzelemre és értelemre. Amennyiben mindez a hithez kapcsolódó tartalommal van megtöltve, akkor több síkon tölti be küldetését. Egyrészt művészi élményt nyújt, másrészt hitformáló ereje van a befogadóra. Ezt a különleges élményt élhettük át ezen a csodálatos alkalmon. Örültünk a lehetőségnek, hogy az idén is bekapcsolódhattunk a Baptista Művészeti Napok rendezvénysorozatába, mely mindannyiunk számára fontos művészeti, szellemi és lelki értékeket közvetít.

Kéki-Széplaki Edit igazgató